Med v kuchyni
Na rozdíl od jiných vitamínových zdrojů má med širokou škálu použití. Lze ho použít samotný nebo jako sladidlo do čaje, kávy nebo při vaření, jako náhrada bílého cukru. „Med na rozdíl od bílého cukru nezpůsobuje nadváhu, naopak může být velmi užitečným pomocníkem při hubnutí, jelikož na rozdíl od rafinovaného cukru, který je zdrojem „prázdných kalorií“, obsahuje užitečné vitamíny, minerály, antioxidanty, bílkoviny a vlákninu,“ říká Helena Čížová z Ústavu potravin, VŠCHT Praha.
ilustrační foto: zena-in.cz
Další léčebné účinky
Železo, které je obsažené v medu, zlepšuje krvetvorbu. Med pomáhá také při nespavosti, jelikož zlepšuje kvalitu spánku. Mezi méně známé účinky medu patří také, snižování krevního tlaku, regulace cholesterolu v krvi a hojení menších popálenin a úrazů.